Välkommen till Lekplatsinspektören i Väst AB
Välkommen till Lekplatsinspektören i Väst AB
När vi är ute på våra inspektioner stöter vi på massor av frågor som handlar om allt från hur våra provsonder fungerar till varför vi gör det vi gör! Här svarar vi på de vanligaste frågorna som dyker upp hos våra kunder.
En anledning till vårt låga pris är att vi planerar in flera besiktningar samtidigt inom samma område.
En annan anledning till vårt låga pris är att vi arbetar digitalt ute på fält. Vi behöver alltså inte administrera våra rapporter manuellt efter varje inspektion utan allt sköts digitalt i realtid. I praktiken innebär det att ni som kund kan få er rapport direkt efter avslutad inspektion.
Sammantaget spar detta oss tid och det sparar framförallt in på negativa effekter på miljön genom att vi genomför färre resor och utesluter pappersexercis.
Ackrediteringen innebär kontroller av att uppdragen utförs opartiskt, korrekt och grundas på internationellt erkända standarder. Vi innehar förutom vårt certifikat även en ackreditering på våra övriga tjänster.
Den riskbedömning som vi utför enligt Safety Gate är den enda juridiskt accepterade metoden i Europa.
En person som besiktar utan att vara ackrediterad kan inte lämna rapporter som är juridiskt hållbara i rätten vilket är otroligt viktigt för dig som kund om olyckan är framme.
När sand används för att dämpa nedslaget mot fall från hög höjd skall speciell fallsand användas. Denna sand har en större andel stora korn (ca 0,4 mm i storlek) blandat i i sig vilket medför att kornen inte lika lätt fastnar mot varandra. Djupet för fallsand ska uppgå till minst 300 mm vid fallhöjder upp till två meter, detta gäller även för träflis och bark. Vid fallhöjder över två meter skall ytterligare 100 mm lösfyllnadsmaterial finnas (totalt 400 mm djup).
När de små barnen sitter i sandlådan används det som kallas för baksand. Denna sand består mestadels av väldigt små sandkorn (0,2 mm i storlek) som lätt fastnar i varandra vilket gör sanden lättare att baka med.
En gång per år ska en säkerhetsbesiktning utföras av en certifierad och ackrediterad inspektör. Mellan inspektionerna skall regelbundna drift- och rutinkontroller genomföras av antingen fastighetsägaren alternativt av oss.
Önskar ni en annan typ av besiktning eller konsultation så lämnar vi självklart en gratis offert.
Alla lekredskap skall följa den europeiska standarden SS EN. Det finns olika standarder för olika redskap, till exempel finns det en en för lekredskap, en för stötdämpande underlag, en för multisportarenor och så vidare. Totalt finns det åtta standarder, ett antal tekniska rapporter samt olika lagar som vi följer.
Lekredskap som är CE-märkta besiktas ej. Dessa produkter är främst avsedda för privat bruk. Detta kan exempelvis vara en rutschkana i plast för mindre barn eller en studsmatta.
Vi besiktar inte heller hemmabyggen, exempelvis något som är hopsnickrat av gamla EU-pallar. Däremot lämnar vi alltid feedback om vi noterar allvarligare brister.
När vi är ute på inspektion använder vi oss av ett antal olika provsonder. Dessa provsonder representerar olika delar av ett barns kropp. Varje provsond är TÜV-certifierad vilket är en garanti i erkännandet av kvaliteten på produkten.
Förutom provsonderna använder vi oss bland annat av tumstock, kraftmätare, spade och en mätsticka för att kontrollera djupet i det stötdämpande underlaget.
Fastighetsägaren bär det fulla ansvaret för lekplatsen och dess utrustning. I en samfällighetsförening eller i en bostadsrättsförening är fastighetsägaren den/de som är firmatecknare. Ansvaret gäller alla slags aktivitetsytor så som multisportarenor, utomhusgym, parkouranläggningar med mera.
Skulle en olycka inträffa är det viktigt att ni som fastighetsägare låtit en certifierad och ackrediterad inspektör årligen besikta er lekplats. Om det visar sig att fastighetsägaren brustit i sitt ansvar kan den i en eventuell rättsprocess bli ålagd skadeståndskrav.
Våra protokoll är juridiskt hållbara i en rättsprocess vilket innebär en trygghet för er som fastighetsägare. Detta är den absolut största skillnaden mot andra besiktningsmän som endast är certifierade.
Det enkla svaret är JA.
Tänk att ni köpt en begagnad bil, den måste gå igenom besiktningen varje år för att inte åläggas med körförbud. Upptäcks brister med bilen får kunden med sig detta i en besiktningsrapport. På samma sätt ska en lekplats eller en aktivitetsyta säkerhetsbesiktas en gång per år för att fastställa lekredskapens skick.
Äldre lekredskap kan med relativt enkla medel modifieras för att möta dagens krav.
Delad kunskap är ökad kunskap!
Som utbildande inspektörer uppskattar vi att beställaren är med vid besiktningstillfället. Detta gör att er kunskap ökar och att ni får en bredare förståelse för varför det finns regler kring lekplatser.
Förutom en grundlig kontroll av lekredskapen- och det stötdämpande underlagens skick tar vi inspektörer även med helheten i våra inspektioner. Detta innefattar att vi ser över hela området och gör en riskbedömning enligt Safety Gate.
Vi tittar på topografin, det vill säga var området och lekredskapen ligger i förhållande till vattendrag, bilvägar, branta berg, närhet till utomhusgym med mera. Vår helhetsbedömning kommer med i den rapport som ni som beställare erhåller efter avslutat uppdrag.
Vi behöver ditt samtycke för att kunna hämta översättningarna
Vi använder en tredjepartstjänst för att översätta innehållet på webbplatsen, vilken kan samla in uppgifter om dina aktiviteter. Läs informationen i integritetspolicyn och godkänn tjänsten för att hämta översättningarna.